Adatmentés és helyreállítás

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

Elsődleges szabály, hogy ne próbálkozzunk ! Minden esetben forduljunk szakemberhez, mert az avatatlan kéz többet árt mint használ. Sokszor volt már, hogy a próbálkozásokkal lettek véglegesen tönkretéve az adatok.

Igyekszünk mindig a legújabb technológiákat használni, és ezeket bevezetni az ügyfeleinknél is, így ezen a területen is jelentősen javult a helyzet, mivel a modern rendszerek összehasonlíthatatlanul gondosabban tárolják az adatokat, lényegesen több helyreállításhoz használható adatot jegyeznek fel mint a régebbiek.

A hozzánk érkező kérések 80-85%-ban sikerül lementenünk az adatokat, akár hibás adathordozóról is.

Az adathelyreállítás az esetek túlnyomó többségében szervizkörülmények között történik, ahol elsősorban az adathordozóra, adott esetben a vezérlőre van szükség. Speciális esetben lehetőség van a helyszíni adatmentésre is, de ez jellemzően tovább tart mint szervíz körülmények között, és csak kivételes esetben (pl.: titokvédelmi szabályok alá eső adatok helyreállításakor) fordul elő.

Speciális rendszerek esetében amelyhez saját erőforrásaink nem elegendőek, megbízható régi partnereink segítségét vesszük igénybe, akik elsősorban ezen a területen tevékenykednek, és az ehhez szükséges különleges felszerelés is rendelkezésükre áll.

DISZKRÉCIÓ

Természetesen minden adatot, és mentett információt teljes diszkrécióval kezelünk. Az adatokat a megrendelő igényei szerint vagy nyers eredeti formában egy másik adathordozón adjuk át, vagy ha igény van re különböző szinten feldolgozva szolgáltatjuk. A feldolgozottság mértéke függ a tartalmazó fájlrendszer állapotától, és a visszaállítandó adatok típusától.

KÖLTSÉGEK

A helyreállítás költségei szükséges és alkalmazott technológia függvényében változnak, akár meglepően magasra is szökhetnek, így előfordult már, hogy fizikailag sérült adathordozó helyreállítása helyett olcsóbb volt az adatokat újra rögzíteni / létrehozni.

A helyreállítási / helyreállíthatósági információk az eszköz megbontásáig díjmentesek, utána a feldolgozandó adatmennyiségtől, és a feldolgozás mértékétől függően egyedi árajánlatot adunk.

Amennyiben a külső vizsgálat nem hozott eredményt, és az eszköz fizikai megbontására van szükség, a vizsgálatra is külön árajánlatot adunk, mert ennek a fázisnak már jelentős rezsiköltségei vannak (tisztaszoba, speciális felszerelés, stb.)

MEGELŐZÉS

Mint általában itt is a legjobb megoldás a megelőzés. Minden pótolhatatlan, fontos adatról legyen biztonsági másolatunk. Lehetőség szerint egy automata mentési rendszer készítse (ezt a mai operációs rendszerek már tartalmazzák, nem igényel külön beruházást), mert a kézi mentések jellemzően nem készülnek megfelelő gyakorisággal. Az automata viszont minden nap ment. Amennyiben rendelkezésre áll biztonsági másolat, már az első adatvesztés esetén megtérül az adathordozóba, és az esetlegesen konfigurációba fektetett egyszeri költség.